Om goed mee te kunnen doen in de maatschappij, is o.a. het beheersen van de basisvaardigheden (lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden) van groot belang. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom is Vrijwilligerspunt in maart 2019 de campagne ‘Ik wil meedoen’ gestart. Met de campagne willen Vrijwilligerspunt en de samenwerkingspartners in de regio mensen in West-Friesland op een laagdrempelige manier bewegen (actiever) mee te doen aan de maatschappij.

Dat kan door te leren en door te doen. Voor beide is een aanmeldformulier ontwikkeld: ‘Ik wil leren’ en ‘Ik wil doen’. Op het formulier kunnen geïnteresseerden aanvinken op welke manier zij willen meedoen aan de maatschappij.

Ik wil leren

Het formulier ‘Ik wil leren’ richt zich op mensen die mee willen doen aan de maatschappij, maar daarvoor de benodigde (basis)vaardigheden (lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden) onvoldoende beheersen. Daarnaast kan middels dit formulier de behoefte worden aangegeven voor hulp bij de beheersing van vaardigheden op het gebied van geldzaken, administratie, je kind helpen op school, het zoeken van een opleiding en je post en e-mail lezen.

Ondanks dat het formulier vanwege het gebruik van symbolen en eenvoudige bewoordingen voor de doelgroep hoogstwaarschijnlijk goed te begrijpen is, is hulp bij het invullen van het formulier veelal wenselijk. Bijvoorbeeld door fysiotherapeuten, huisartsen, maatschappelijk werkers en coaches. Zij kunnen dat extra duwtje in de rug geven, door hun cliënten te wijzen op het formulier en eventueel het formulier samen in te vullen.

Taalhuis draagt zorg voor de verwijzing naar het juiste traject. Dat kan zijn binnen Taalhuis, of bij een van de partners van Vrijwilligerspunt in West-Friesland zoals scholen, bibliotheken en welzijnsorganisaties.

Download het ‘Ik wil leren’-formulier. Wilt u meer informatie over het formulier? Wil uw organisatie een stapel formulieren ontvangen? Neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ik wil doen

Het formulier ‘Ik wil doen’ is speciaal voor diegenen die iets willen betekenen voor de maatschappij. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen. Of door iets te organiseren voor de buurt, door lid te worden van een sportclub, een cursus te volgen, of door anderen te ontmoeten. Door op deze manier (weer) mee te doen aan de maatschappij, raken mensen uit hun isolement, zijn zij minder eenzaam en vóelen ze ook echt dat ze iets kunnen betekenen voor de maatschappij. Het formulier helpt bij het maken van de keuze, maar vooral om ook de stap te nemen naar het dóen!

Download het ‘Ik wil doen’-formulier. Wilt u meer informatie over het formulier? Of wilt u een stapel formulieren toegestuurd krijgen? Neem contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Aanmeldformulieren posten

Om de campagne kracht bij te zetten, heeft Vrijwilligerspunt een brievenbus laten maken. De eerste brievenbus is op 19 maart geplaatst op de tweede etage van de Bonte Veer in Enkhuizen. Binnenkort zal de brievenbus op nog vier locaties in West-Friesland komen te staan.

Het schrijfplateau van de brievenbus geeft de mogelijkheid de formulieren ter plekke zelf in te vullen, maar het formulier kan natuurlijk ook samen met bijvoorbeeld een familielid, vriend, hulpverlener of medewerker van een organisatie worden ingevuld. Vervolgens dient het aanmeldformulier gepost te worden in de brievenbus. In ieder geval één keer in de twee weken worden de formulieren door Vrijwilligerspunt opgehaald.

Heeft uw organisatie alleen de formulieren, dan kunnen de ingevulde formulieren naar Vrijwilligerspunt gestuurd worden: Maelsonstraat 20, 1624 NP Hoorn. Vrijwilligerspunt zorgt ervoor dat er z.s.m. contact wordt opgenomen met de aangemelde personen. Vervolgens gaan we op zoek naar een passend aanbod bij de vraag en verzorgen we de doorverwijzing.

Wilt u ook een brievenbus in uw organisatie? Of wilt u formulieren ontvangen? Laat het ons weten door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

HEEFT U EEN VRAAG DAN KUNT U ONS BEREIKEN OP TAALHUIS@VRIJWILLIGERSPUNT.COM of 0229 - 216499