Taalhuis Westfriesland is een onderdeel van Vrijwilligerspunt. Taalhuis Westfriesland is opgezet om laaggeletterden te helpen met de basisvaardigheden lezen, schrijven, spreken, rekenen en digitale vaardigheden. Daarnaast wil Taalhuis bewustwording creëren rondom laaggeletterdheid en het beheersen van de basisvaardigheden. Bedrijven en organisaties kunnen hun medewerker of cliënt waarvan zij vermoeden dat deze laaggeletterd is, bij ons aanmelden. Na een intakegesprek bepalen wij het taalniveau en verzorgen wij de doorverwijzing naar het juiste taaltraject. Gedurende het taaltraject is er begeleiding vanuit Taalhuis en wordt het verloop van het taaltraject geregeld teruggekoppeld. Dit doen wij in samenwerking met verschillende partners in de regio. Ook kunt u bij ons terecht voor informatie en advies.

Aanmelden

Als u iemand bij ons aanmeldt, gaan wij direct aan de slag. Wij plannen een afspraak in met de laaggeletterde en verzorgen het verdere traject. Bij de intake bepalen wij vervolgens het exacte taalniveau en geven wij gerichte adviezen. Wilt u direct iemand aanmelden? Maak dan gebruik van het aanmeldformulier.

Intake en bepalen taalniveau

Onze trajectbegeleider verzorgt bij elke nieuwe aanmelding een persoonlijke intake. Hiervoor nemen wij uitgebreid de tijd. Met een instaptoets wordt het taalniveau bepaald. Voor kandidaten is dit spannend. Onze trajectbegeleider vertelt daarom heel duidelijk dat het geen toets is en dat de kandidaat het niet goed of fout kan doen. Tijdens de intake worden ook de wensen en mogelijkheden van de deelnemer besproken. Hierna volgen een advies en doorverwijzing op maat.

Doorverwijzing op maat

Het intakegesprek levert waardevolle informatie op. Doordat Taalhuis Westfriesland bekend is met het formele en informele taalaanbod in de regio, kunnen wij doorverwijzen naar het juiste taaltraject. Passende scholing vergroot immers de kans op succes. Taalhuis verwijst door naar reguliere taalopleidingen en naar begeleiding door getrainde taalvrijwilligers. Ook een combinatie van beide is mogelijk. Hierbij werken wij nauw samen met de taalaanbieders in de regio. Onze trajectbegeleider verzorgt de doorverwijzing en blijft dit monitoren. Zo nemen wij u alles uit handen. Uiteraard houden wij u wel op de hoogte.

Trajectbegeleiding

Onze trajectbegeleider blijft het ingezette taaltraject monitoren. Op een aantal vaste momenten wordt contact opgenomen met zowel de deelnemer als de opleider en/of vrijwilliger om na te gaan of alles naar wens verloopt. Mocht dat niet zo zijn, dan geeft dit de kans op tijd bij te sturen. Door adviezen en tips te geven, of door voor een ander traject te kiezen. Doordat wij de vinger aan de pols houden, wordt de kans op succes vergroot.

Terugkoppeling

Taalhuis Westfriesland neemt na aanmelding uw cliënt of medewerker onder onze hoede. Wij begrijpen dat u wilt weten hoe de scholing van uw medewerker of cliënt verloopt. Onze trajectbegeleider houdt u daarom op de hoogte van het verloop van het taaltraject.

Informatie en advies

Taalhuis Westfriesland is het aanspreekpunt in de regio als je informatie over, of advies bij laaggeletterdheid wilt. Onze medewerkers kunnen u alles over laaggeletterdheid vertellen. Wij zijn op de hoogte van landelijke trends en regelingen. Wij weten wat er hier in de regio gedaan wordt op het gebied van laaggeletterdheid en welke mogelijkheden er zijn voor scholing en/of begeleiding van uw medewerkers in het kunnen doorverwijzen van laaggeletterden. Maak daarom vooral gebruik van onze diensten.

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

HEEFT U EEN VRAAG DAN KUNT U ONS BEREIKEN OP TAALHUIS@VRIJWILLIGERSPUNT.COM of 0229 - 216499